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ANSWERS TO QUESTIONS RECEIVED THROUGH 3:00 PM ON FEBRUARY 28, 2019: 

 

Q#1  On plan sheet # 10/14, PB w/ with side mounted delineators is called out with no mention of 

the use of glare screen. Standard drawing #’s TCR-4, TCR-7, and TCR-8 all mention glare 

screen on the portable barrier. Additionally, SP622.B Glare Screen states when not 

separately itemized, the screen is incidental to SP622. However, Special Provision, Item 

Special – Glare Screens does state glare screen is required thoughout the bi-directional 

zone. Is glare screen required throughout the project? 

 

A#1 Yes, glare screens are required throughout the bi-directional zone on the portable barrier in 

accordance with the manufacturer’s recommendations so the centerline of the glare screen is 

coincident with the centerline of the barrier. 

 

 

Q#2 If glare screen is only required in certain locations, at what locations and limits? 

 

A#2 Please see the response to Q#1. 

 

 

Q#3 If glare screen is required, can 50” high wall be used in lieu of 32” wall with the 18” glare 

screen with wall height transitions? 

 

A#3 Yes, the Contract Documents are modified to allow for 50” portable barrier without glare screen 

in lieu of 32” portable barrier with glare screen as specified in SP 622, Portable Barrier.  If the 

Contractor chooses to mix 50” portable barrier with 32” portable barrier with glare screen to 

meet the requirements for the bi-directional zone, a maximum of two transitions from 32” 

portable barrier with glare screen to 50” portable barrier are required.  Additionally, the 

Contractor shall have replacement pieces of 50” portable barrier, portable barrier transition, 

and 32” portable barrier, readily available on site at no additional cost to the Commission. 

 

 

Q#4     On plan sheet #12/14, it appears the high-speed cross-over at MP 10.4 is shown to be used. 

Can you explain the purpose? Is this intended to be a phase split within stages 1 and 3 

requiring portable barrier movement? 

 

A#4 Plan Sheet 12 of 14 is revised through this Addendum No. 1 to show the crossover at MP 10.4 as 

merely an existing condition and not incorporated or otherwise used under this Project.   

 

 

Q#5     In SP627 Stone Shoulder Protection, #67 aggregate is specified. 67’s are not commonly 

produced nor available in the area of the project. Can 57’s be used instead of 67’s? 

 

A#5 As indicated on Plan Sheet 7 of 14, the use of #57 stone in place of #67 stone for Item SP 627, 

Stone Shoulder Protection, is acceptable for substitution at no additional cost to the 

Commission.  
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Q#6     SP400 Asphalt Concrete Surfacing, Section III.C.2 mentions the use of a 40’ contact 

referencing ski, can a 30’ non-contact referencing ski be used for this intended purpose? 

 

A#6 Section III., Subsection C., Paragraph 2., of SP 400 is modified through this Addendum No. 1 to 

allow a thirty (30) foot non-contacting referencing ski.  The make, model and other defining 

characteristics of any proposed thirty (30) foot non-contacting referencing ski shall be submitted 

to the Chief Engineer for review and approval.  In no instance with the Commission waive the SP 

400S requirements.   

 

 

Q#7     Item 617 specifically allows (minus the plan exclusion of slag) crushed stone, crushed 

gravel, recycled PCC, and recycled asphalt pavement (RAP). This being the case, can the 

millings from the SNAP installation and etc. be incorporated with the RAP berm - as in 

free berm? 

 

A#7 Yes, the Contractor may incorporate the millings from the SNAP installation into Item 617. 

 

 

Q#8   For the Item Special – Regrading Under Guardrail – as shown on plan sheet #5/14 Typical 

Section, is all the existing area under the guardrail, the full 4’ wide x 2” deep, expected to 

be excavated as shown in the typical sections on plan sheet #5 or is it intended that only the 

areas higher than the typical section need excavated? 

 

A#8 Item Special, Regrading Under Guardrail, is intended for areas where the stone shoulder 

protection is more than 1” above the edge of the shoulder pavement as indicated on Plan Sheet 

No. 7 of 14.  All excess materials removed under this item shall be disposed of in accordance 

with SP 105. 

 

 

Q#9 Can any of the excavated material from this item be utilized behind the 4’ rounding area 

on the foreslope, blending the two areas, or does all the material need to be hauled off-site 

or to another location on the project? 

 

A#9 Please see the response to Q#8. 

 

 

Q#10   For the Item 617 Shoulder Preparation – as shown on plan sheet #5/14 Typical Section, is 

the entire section, the full 4’ wide x the depth of the 617 berm, expected to be excavated or 

is the shoulder preparation only expected to lower the existing aggregate surface enough to 

at least accept some additional 617? 

 

A#10 For Item 617, Shoulder Preparation, the Contractor shall prepare the existing surface to accept 

some additional Item 617.  Any excess material removed shall be disposed of in accordance with 

SP 105. 
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Q#11   Can the excavated material from this item be placed on the foreslope, blending the two 

areas, or does all the material need to be hauled off-site or to another location on the 

project? 

 

A#11 Please see the response to Q#10. 

 

 

Q#12 For the areas more than 1” higher than the adjacent paved shoulder as shown on plan 

sheet #6/14 in the bottom left Typical Section, can the material be bladed back and used on 

the foreslope, blending the two areas, or does all the material need to be hauled off-site or 

to another location on the project? 

 

A#12 For areas that are more than 1” higher than the adjacent paved shoulder, the Contractor shall 

prepare the existing shoulder to accept some additional 617 and the excess material removed 

shall be disposed of in accordance with SP 105. 

 

 

Q#13 On plan sheet #8/14, in the left column, under Item 615 – Pavement for Maintaining 

Traffic, Class A, As Per Plan – Part A - Item 615 calls out ODOT standard type mixes for 

441 Ty 1, 441 Ty 2, 302, and 301; are the ODOT standard mixes to be used or are the SP 

404, SP 402, SP302 (not currently included in Special Provisions), or SP301 (not currently 

included in Special Provisions) to be used? 

 

A#13 The Contractor shall supply the specified ODOT standard asphalt mixes in accordance with 

ODOT CMS Item 615. 

 

 

Q#14 Is only the total 8.5” of asphalt required utilizing the existing material below the 8.5” depth 

as the equivalent 6” aggregate or is the existing ignored and the full CL A temporary 

pavement section required using the asphalt option substituting the 2.5” of asphalt for the 

6” 304 which makes the total asphalt depth 11” on whatever the existing subgrade would 

be? 

 

A#14 The Contractor is to install the required 8.5” asphalt buildup on the existing aggregate base.  As 

indicated on Plan Sheet 8 of 14, contingency quantities have been included for the repair of the 

existing aggregate base as directed by the Chief Engineer. 

 

 

Q#15 Is there a chance of getting into the existing Type 1 or Type 2 Aggregate Drains during any 

of the excavations described in Part A or Part B above? 

 

A#15 Existing Type 1 or Type 2 aggregate drains may be encountered when performing full depth 

pavement repairs. 
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Q#16 How is the existing mainline edge of pavement location to be determined and if patching is 

required as a result of the method, will the patch material be paid for?       

 

A#16 The Contractor is to excavate, as approved by the Chief Engineer, to locate the edge of the 

existing concrete base pavement to set the paving and striping limits.  This operation shall be 

considered incidental to the cost of the Project.  Repair of the excavated locations shall occur 

during the normal paving operations using SP 402 material.  
 

 

Q#17 Item 72 in the initial bid asphalt rejuvenator emulsion does not appear in the rebid where 

specified in the original.  Was this removed from the project?   

 

A#17 Asphalt rejuvenator, polymer emulsion will not be required due to the change in staging of the 

Work for this Project. 

 

 

Q#18 On Standard Drwg # TCR-7, for both approach types shown, are temporary attenuators 

required at the barrier wall ends? If so, under what item are the attenuators paid for? 

 

Q#18 Standard Drawing TCB-1 requires temporary impact attenuators during the portable barrier 

wall setting operation only.  The temporary attenuators are incidental to the setting operation 

and are not needed when the portable barrier is in the final configuration as indicated on 

Standard Drawing TCR-7.  

 

 

Q#19 Several plan sheets (such as TCR-3, TCR-7, TCR-8) regarding traffic crossovers contain 

the note “Lighting shall be installed per ODOT Standard Construction Drawing MT-

100.00.” Is lighting required at each of these crossovers and if so, under what item is the 

lighting paid for? 

 

Q#19 The Contract Documents are modified through this Addendum No. 1 to provide that crossover 

lighting, as indicated in Standard Drawings TCR-3, TCR-7 and TCR-8, are not required for this 

Project. 

 

 

Q#20 Standard Drwg #TCB-2 shows impact attenuators on the barrier wall ends in the various 

crossover situations (1) Part A – under what item are the impact attenuators paid for? (2) 

Part B – which cross-overs will be required to be open during the portable barrier storage 

period? 

 

Q#20 Temporary impact attenuators required for barrier storage are, as indicated in Standard 

Drawing TCB-2, considered incidental to Item SP 622, Portable Barrier.  The crossovers that 

are required to be open during the portable barrier storage period are located at M.P. 8.20, 

M.P. 12.95, M.P. 13.90, and M.P. 14.80.  
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Q#21  In SP 622 Portable Barrier, Section B – Materials – under Portable Barrier Option #2, the 

seventh sentence states “each section shall be anchored to the pavement at a minimum of 

two points,” (1) Part A - is the anchoring still required on the mainline roadway? (2) Part B 

– is the anchoring still required on the bridge locations? (3) Part C – if anchoring is still 

required, what are the acceptable patching methods on the previously existing asphalt, the 

newly paved asphalt, and on the bridge locations? 

 

A#21 If option #2 (steel portable barrier system) is used, it shall be anchored per the manufacturer’s 

recommendation for bidirectional traffic.  If option #2 (steel portable barrier system) is used, 

anchoring is not required on mainline bridges.  If option #2 (steel portable barrier system) is 

used and anchoring employed in accordance with the recommendations of the manufacturer, the 

Contractor shall propose a repair method to be reviewed and approved by the Chief Engineer. 

 

 

Q#22 On plan sheet 6/14, in the Typical Section – Shoulder Replacement, SP 304 is listed, it looks 

like the pay item for 304 was changed from SP 304 to ODOT 304, can ODOT 304 be used 

in this application as well? 

 

Q#22 Plan Sheet 6 of 14 is revised through this Addendum No. 1 to delete the “SP” prefix to Item 304. 

 

 

Q#23 On plan sheet 10/14, in both Stages #1 and #3: (1) Part A - what are the minimum lane 

widths whether concrete temporary barrier wall or metal temporary barrier wall is used? 

(2) Part B – depending on the answer to Part A, will the existing SNAP’s be required to be 

removed and how will the removal and asphalt installation be paid for? (3) Part C – will 

SNAP removal be required beyond the project limits? (4) Part D – depending on the 

answer in Part A, will advance shoulder repair be required before the Stage #1 and #3 zone 

setups? 

 

Q#23 The minimum lane width required will be 10 feet whether the Contractor elects Option #1 or 

Option #2 of SP 622.  SNAPs will only be removed in the crossovers used for temporary traffic 

control purposes and will be removed during the normal milling and repaving operations for the 

resurfacing of those crossovers.  Any shoulder repair work required at the crossover locations 

used for temporary traffic control purposes, will be performed during the resurfacing of those 

crossovers.  All other locations should be taken care of during the normal milling and paving 

operations for Stage 1 and Stage 3, unless directed otherwise by the Chief Engineer, for safety 

reasons. 

 

 

Q#24 On plan sheet 10/14, in both Stages #1 and #3, (1) Part A - should the edge line on both 

sides of the barrier wall be yellow? (2) Part B – on the traffic side of the wall, can the 

barrier side edge line be installed after the wall is set under a rolling road block? 

 

Q#24 Plan Sheet 10 of 14 is revised through this Addendum No. 1 to clarify the temporary pavement 

marking colors.  The Contract Documents are further modified to provide that the installation of 

the traffic side yellow edge line can be installed, during times of low traffic volume, utilizing a 

rolling road block. 
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Q#25 On plan sheet 10/14, in both Stages #1 and #3, in the bridge deck sections, the counter flow 

right side edge line is shown to be taped over, however, note #2 at the bottom of the page 

requires painting over and hydro-blast removal – which applies? Please note - this taping 

method has not worked in the past. 

 

Q#25 Plan Note 2 on Plan Sheet No. 10 of 14 requires the tape method for the bridge decks only.  Note 

3 limits the removal of temporary pavement markets on resurfaced pavement to hydro-blast 

demolition.   

 

 

Q#26 On plan sheet 10/14, note #1 at the bottom of the sheet states “these sections replace the 

sections on TCR-3.1.” TCR-3.1 is not included in the plans. Is the entire sheet TCR-3.1 

replaced? 

 

Q#26 Standard Drawing TCR-3.1 has been replaced with Standard Drawing TCR-4.  Plan Sheet No. 

10 of 14 is revised accordingly with this Addendum No. 1.     

 

 

Q#27 On plan sheet 14/14, in the Full Depth Repair Notes, does note #1 apply with the Re-Bid 

traffic scheme? 

 

Q#27 No.  Plan Sheet No. 14 of 14 is revised with this Addendum No. 1 to strike Note 1. 

 

 

Q#28 On plan sheet 3/14, in the Approach Slab Repair Notes, does note #1 apply with the Re-Bid 

traffic scheme? 

 

Q#28 No.  Plan Sheet No. 3 of 14 is revised with this Addendum No. 1 to strike Note 1. 

 

 

Q#29 On plan sheet #7/14, in the center column, Item SP 304 is listed while the pay item in the 

pay item summary is ODOT 304. Is this referenced note intended to be ODOT Item 304? 

 

A#29 Yes.  Plan Sheet No. 7 of 14 is revised through this Addendum No. 1 to delete the “SP” prefix to 

Item 304. 

 

 

Q#30 On plan sheet 10/14, in the notes in the bottom center of the page, note #3 references SP 

641C. Is this intended to be SP 614C? 

 

A#30 Yes. Plan Sheet No. 10 of 14 is revised through this Addendum No. 1 to correct the reference to 

SP 614C. 

 

 

Q#31 On plan sheet 10/14, in the notes in the bottom center of the page, note #4 references the 

use of temporary tape. In the past the tape has not adhered to the bridge decks. Can this be 

changed to temporary paint with hydro-blasting removal? 
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A#31 No.  Contractor to install Temporary Tape on the bridge decks as described in the Plans. 

 

 

Q#32 In SP 103 Construction Phasing and Time of Completion - notes E and F state the Stage 2 

work is required to be performed between June 24th and August 16th, 2019 after Stage 1 is 

substantially complete and before Stage 3 is started. Attempting to avoid the heavier traffic 

in the summer months, would it be possible to perform Stage 2 very early in the project 

along with Stage 1 initial work provided the Stage 1 initial barrier wall setup would be in 

the westbound lanes with the initial physical work happening in the eastbound lanes? The 

EB traffic in the area of the Stage 2 work would be pushed over to the inside lanes and 

could then enter the crossover to the Stage 1 bi-directional traffic area setup in the WB 

lanes. The Stage 2 zones are short due to the trench closure requirements. The eastern most 

portion of Stage 2 would connect to the crossover zone setup for Stage 1.       

 

A#32 No.  The Contractor cannot perform Stage 2 Work during the same time Stage 1 Work is being 

performed.  The Contractor shall perform the Work in the order prescribed in SP 103 

Construction Phasing and Time of Completion. 

 

 

MODIFIED CONTRACT DOCUMENTS 

With this Addendum No. 1, the Commission substitutes the enclosed material for the following Contract 

Documents: 

 

Plan Sheet Nos.: 3, 6, 7, 10, 12 and 14 of 14. 

 

with additions to the Plan Drawings are called out with a cloud and a revision triangle as thus: 

 

 

 

 

 

Receipt of Addendum No. 1  

Project No. 59-19-01 (RE-BID) is hereby acknowledged: 

 

(Firm Name)        

 

(Signature)         

 

(Printed Name)        

 

(Date)        

BIDDERS MUST RETURN THE ABOVE ACKNOWLEDGEMENT  

OF RECEIPT OF ADDENDUM NO. 1 WITH THEIR BID. 
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