
 

 
 
 
 
 

OHIO TURNPIKE AND  
INFRASTRUCTURE COMMISSION 

 
ADDENDUM NO. 1 

ISSUED:  FEBRUARY 13, 2023 
 

to 
LOI NO. 1-2023 

 
 

REQUEST FOR LETTERS OF INTEREST (LOIs) 
FOR GENERAL CONSTRUCTION AND ADMINISTRATION SERVICES FOR PROJECT 

NOS. 99-23-07 & 99-23-08 
 

ISSUED: JANUARY 30, 2023 
 
 

LETTERS OF INTEREST DUE DATE: 5:00 P.M. (Eastern) FEBRUARY 20, 2023 
 

ATTENTION OF RESPONDENTS IS DIRECTED TO: 
 
 
 

ANSWERS TO QUESTIONS RECEIVED THROUGH 12:00 PM ON FEBRUARY 13, 2023: 
 

 AND 
 

REVISED SECTION 2.4.1, VEHICLES, TO FORM CONTRACT FOR GENERAL 
CONSTRUCTION ADMINISTRATION AND INSPECTION SERVICES (APPENDIX B) 

(ATTACHED) 
 

 
Issued by the Ohio Turnpike and Infrastructure Commission through Aimee W. Lane, Esq., Director of 
Contracts Administration 
 
 

 
____________________________             February 13, 2023 
Aimee W. Lane, Esq.,    Date     
Director of Contracts Administration   
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ANSWERS TO QUESTIONS RECEIVED THROUGH 12:00 P.M. ON FEBRUARY 13, 2023: 
 
Q#1 Will any future revised travel policies be applied to this contract? 
 
A#1 This question is unclear, however, please note that revised Section 2.4.1 is being issued as part of 

this Addendum.  This provides a flat daily rate for reimbursable mileage. 
 
 
Q#2 Is it a conflict of interest to provide CA/CI and Materials Testing on the same project 

either as a Prime or Sub? 
 
A#2 In general, it is not a conflict of interest for a firm to provide Construction Administration and 

Inspection services and Material Testing services on the same construction project. The 
Commission will review conflict questions on a case-by-case basis, as they arise, and depending 
on the specific facts and circumstances involved. 

 
 
Q#3 The Request states that the Turnpike requires the Inspectors to be NICET Level II, or 

meet all the requirements of an ODOT Prequalified Project Inspector.  
1. Would a ODOT Prequalified Construction Engineer Level I (CE-1) – Bachelor Degree 

in Civil Engineering and 24 months experience on transportation work also meet the 
requirements to serve as a project inspector? 

2. Are the Qualifications for a Resident Engineer (RE) the same as above, and would 
being a CE-1 qualify you to be a Resident Engineer as well. 

 
A#3 Yes, an ODOT Prequalified Construction Engineer Level I (CE-1) – Bachelor Degree in Civil 

Engineering with 24 months experience on transportation work also meet the requirements to 
serve as a project inspector.  No, an ODOT Prequalified Construction Engineer Level I (CE-1) 
alone is not enough to qualify the personnel as a Resident Engineer.  In order to qualify as a 
Resident Engineer, the CE-1 would have a minimum of four (4) years of experience. 

 
 
Q#4 Please provide 99-23-07 Construction Plans and Contract Documents for review. 
 
A#4 These are not available as of the date of this Addendum. 
 
 
Q#5 We would like to include a subconsultant on our team that also does material testing.  If 

our team gets selected for this contract will our subconsultant be excluded from submitting 
on the upcoming material testing RFP?  

 
A#5 Please see the Answer to Q2 of this Addendum.  
 

 
END OF ADDENDUM NO. 1 

 



Addendum No. 1 Attachment 

 
LOI 1-2023 - GENERAL CONSTRUCTION AND ADMINISTRATION SERVICES 

FOR PROJECT NOS. 99-23-07 & 99-23-08 

Revision to Section 2.4.1., Vehicles, of Form Contract for General Construction and 
Administration Services (Appendix B) 

 

2.4.1. Vehicles.  The Commission also agrees to reimburse the Consultant for the use of 
Consultant's vehicles (or vehicles of Consultant's employees) at the rate the 
Consultant reimburses its employees, when such vehicles are used pursuant to this 
Contract, up to the current IRS mileage allowance rate. Mileage to and from the 
work site shall only be reimbursed for the number of miles traveled which exceed 
the number of miles normally traveled by the Consultant’s employee from home to 
the Consultant’s office.  The Consultant must certify to the Commission’s Chief 
Engineer the number of miles between the Consultant’s office and the home of each 
employee who will work on the project.  The Consultant shall also certify the 
number of miles that each employee will travel from home to the nearest portion of 
the Turnpike job site.  Such certification will be used to calculate approved mileage 
charges and authorization for overnight lodging.  The foregoing notwithstanding, 
the approved mileage charges shall not exceed the per day per vehicle amount set 
forth in the Ohio Turnpike and Infrastructure Commission Professional Services 
Method of Compensation – Hourly Billing Current FY Summary, unless previously 
authorized in writing by the Chief Engineer. Furthermore, mileage logs shall be 
completed daily by the Consultant’s employees and submitted with monthly 
invoices as supporting documentation for mileage reimbursement. If mileage logs 
are not completed daily, no reimbursement will be made. The Commission also 
agrees to reimburse the Consultant for the use of Consultant’s vehicles (or vehicles 
of Consultant’s employees) on the Project at the current flat daily rate set forth in 
the Ohio Turnpike and Infrastructure Commission Professional Services Method of 
Compensation.  In order to be reimbursed, Consultant must provide documentation 
to substantiate the days on which travel using Consultant’s vehicles or vehicles of 
Consultant’s employees occurred for services performed under this Contract. 
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